Carta al Conseller de Polítiques Digitals sobre la millora de l’AAPP i la direcció pública professionalitzada

2013-09-03_fera_per_la_reforma_de_ladministracio

Honorable Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública
Benvolgut Sr. Jordi Puigneró i Ferrer,

Des de l’Associació Catalana de Gestió Públic (ACGP) volem felicitar-lo pel seu recent nomenament i desitjar-li molts èxits, atès que els àmbits de la seva competència en relació a la transformació digital i a la funció pública són fonamentals per al progrés i el futur del nostre país.

Com associació vinculada a la millora de la gestió i les polítiques públiques, ens posem a la seva disposició per tal de compartir reflexions i propostes en els àmbits en els quals estem treballant, com ara el de la transformació de la gestió de recursos humans, el desenvolupament del govern obert i l’administració digital, l’estructura administrativa i les relacions intergovernamentals al nostre país, o la col·laboració público-privada.

Aprofitem l’avinentesa de la constitució del nou Govern de la Generalitat de Catalunya per a comentar que un dels objectius principals dels darrers anys de l’ACGP ha estat l’impuls d’un sistema de direcció pública professionalitzada basada en els principis de mèrit i capacitat, agafant de referència les experiències de les democràcies més consolidades. La professionalització de la direcció pública és un vector de reforma absent d’ideologia perquè la implementació d’instruments per assegurar que la responsabilitat de la gestió de les organitzacions públiques recaigui en les persones més aptes, hauria de ser un objectiu comú, fonamentat en l’interès general.

La direcció pública ocupa un espai intermedi, entre els la política (electes, càrrecs polítics, càrrecs eventuals, etc.) i l’administració (càrrecs tècnics), que en mans expertes beneficia als governs que executen de forma més eficient les polítiques acordades, a la ciutadania que rep uns serveis de major qualitat, reforça el reconeixement social de la direcció pública que -basada en els mèrits i en la capacitat- és més atractiva al talent de la societat i reforça la confiança de la societat en les nostres institucions. L’experiència dels països més avançats i els informes d’organitzacions internacionals i locals assenyalen la importància cabdal de la professionalització de la direcció pública per aconseguir tots aquests objectius.

Tot i la seva importància, a Catalunya no disposem encara d’un norma pròpia que reguli la direcció pública professional. Cal recordar que l’acord del Govern de 3 de juny de 2014 va encarregar al Departament de Governació i Relacions Institucionals, el disseny, el desenvolupament i la governança del Pla de reforma de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic. Fruit d’aquests treballs, el 21 de juliol de 2015 es va aprovar el projecte de llei d’ordenació del sistema de direcció pública professional de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic i es va trametre al Parlament (X Legislatura) però, malauradament, la seva tramitació no ha tingut continuïtat.

Per tots els motius esmentats, volem encoratjar-lo a impulsar en aquesta legislatura una llei de la direcció pública professional a Catalunya, tenint en compte, com a punt de partida, els excel·lents treballs ja realitzats pel Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració́, pel Consell Assessor per a la Reactivació́ Econòmica i el Creixement (CAREC), per la Comissió́ d’Experts per a la Reforma de l’Administració́ Pública i per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, entre d’altres. Pot comptar amb la tota la nostra col·laboració per aconseguir aquesta fita.

Així mateix, mentre no disposem d’una llei de la direcció pública professional de Catalunya,  volem demanar-li que, en el àmbit de les seves competències, promogui  que els propers nomenaments de personal directiu públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic es designin d’acord als principis de mèrit i capacitat i es portin a terme mitjançant procediments que garanteixin la publicitat i concurrència, d’acord a la normativa vigent. Creiem que aquesta decisió seria un pas molt rellevant per avançar en la millora de la transparència, igualtat d’oportunitats i selecció meritocràtica dels directius públics.

Agraïm per endavant la seva predisposició i estem a la seva disposició per col·laborar i treballar plegats per aconseguir una administració més eficient i oberta, unes institucions publiques que generin més confiança i una democràcia de més qualitat.

Ben cordialment,
Associació Catalana de Gestió Pública

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s